Nieuwe privacy-wetgeving een probleem

Voor veel scholen is de nieuwe privacy-wetgeving een probleem. Het raakt een gebied waar nog maar weinig mensen verstand van hebben. Veel processen moeten worden aangepast of soms zelfs nog geheel worden opgezet. Het leidt tot een grote hoeveelheid, vaak nieuwe, werkzaamheden en dus extra inzet, waar de druk op instellingen al groot is.

Instellingen zijn verplicht een Functionaris Gegevensbescherming in te huren of aan te stellen. Dit is een controlerende functie. Scholen zien zich dus vaak genoodzaakt ook een beleidsvoorbereidende en uitvoering functionaris in te zetten op dit nieuwe vakgebied.

Hulp is wel te krijgen, maar tegen hoge kosten. Vaak is het een regeling met een open einde.
Daarbij is de ondersteuning van de scholen door de VO-raad en de PO-raad met de hulp van Kennisnet laat op gang gekomen. Die hulp is nu breed beschikbaar, maar niet gelijk toepasbaar op de scholen. Er dient nog het nodige aan geschaafd te worden. Verder moeten al deze extra processen in de reguliere bedrijfsvoering worden ingepast. Daarnaast is het van groot belang de governance goed te regelen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG, stelt de bestuurders aansprakelijk voor een goede uitvoering, terwijl de uitvoering en dus ook eventuele fouten overal in de organisatie gemaakt kunnen worden.

Bij een scholengemeenschap voor PO en VO heeft de kwartiermaker van De Roo een organisatie rondom dit onderwerp opgezet en de initiële handelingen verricht die de wet, de AVG, verlangt. Er ligt een plan hoe verder te handelen, de opvolger, die in dienst treedt, wordt binnenkort aangesteld.
De bewustwording rond dit onderwerp bij alle medewerkers, de leerlingen en de ouders is in gang gezet, omdat bewust omgaan met persoonsgegevens van groot belang is in het voorkomen van fouten.

De scholengemeenschap is zo voorbereid op een toekomst waarin men met respect voor elkaar en elkaars privacy omgaat.

Arno Janssen

Wilt u dat Arno Janssen u terugbelt?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu
De Roo