ROC opleiding stuurloos

Op een middelgroot ROC blijkt de afdeling techniek niet goed aanstuurbaar te zijn. In korte tijd is de derde opleidingsmanager opgestapt en intern zijn er geen medewerkers meer die deze klus aan zouden kunnen of willen.

De Roo stelt een tweetal zeer ervaren kandidaten voor. De één heeft al meer dan 10 opdrachten gedaan als opleidingsmanager in verschillende sectoren en de ander heeft hiernaast ook nog als eindverantwoordelijke ervaring opgedaan in een andere soort van onderwijs voordat hij interim opleidingsmanager werd; het zijn kandidaten die gepokt en gemazeld zijn.
Na een gesprek met beide kandidaten heeft de opdrachtgever de keuze gemaakt voor degene met wie er de beste klik is. Omdat de partner van De Roo die de intake had gedaan, goed had doorgevraagd en wat ervaring betreft twee kandidaten had voorgesteld die beiden zéker zouden voldoen, was de persoonlijke klik doorslaggevend. Iets wat wij vaak zien.

De interim opleidingsmanager gaat voortvarend aan de slag. De eerste twee weken besteedt hij veel tijd aan het persoonlijk leren kennen van de mensen en de organisatie. Hij gaat gericht op zoek naar de knelpunten in de opleiding. Hij schroomt niet om deze allemaal openlijk op tafel te leggen en hij maakt ze stuk voor stuk bespreekbaar. Vervolgens gaat hij werken aan een plan van aanpak. Dat doet hij echter niet achter de schermen en ook niet alleen. Hij betrekt alle betrokkenen bij elk onderwerp en spreekt de zaken net zo lang door totdat ze echt geaccepteerd zijn. In dit proces loopt hij al vrij snel tegen een klein clubje personeelsleden aan dat ondermijnend aan het werk is. Met hen heeft hij meteen aparte gesprekken. Bij de meesten leidt dit tot gedragsaanpassing, maar bij enkelen is dit kennelijk niet haalbaar. Met hen worden vervolgens gesprekken gevoerd met als doel hen de organisatie te laten verlaten. Opdat zowel zij, als de organisatie daar gelukkiger van worden.

Désireé Simons

Wilt u dat Désireé Simons u terugbelt?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu
De Roo