1 min
De Wet DBA is ingevoerd om meer duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Het doel van de wet is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en zowel opdrachtgevers als zzp’ers zekerheid te bieden over hun samenwerking. Een belangrijk onderdeel van de wet is het rechtsvermoeden van werknemerschap, dat wordt toegepast op basis van criteria zoals uurtarief, de duur en aard van de werkzaamheden.
Per 1 januari 2025 zal de belastingdienst gaan handhaven op de wet Deregulatie Beoordeling Arbeidsrelaties. Berichten hierover hebben tot de nodige verwarring geleid, juist omdat onvoldoende duidelijk is wat nu de exacte criteria zijn. Graag willen we vanuit de Roo verduidelijking brengen en laten zien hoe wij daar mee omgaan.
Voor opdrachtgevers betekent de nieuwe handhaving dat ze risico kunnen lopen indien er sprake is van “schijnzelfstandigheid” van de zzp’er en dat er met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 belasting moet worden betaald. Een risico op boetes lijkt de komende periode nog klein.
Voor de zzp’er kan dit betekenen dat het lastiger wordt om te voldoen aan de wet DBA en dat opdrachtgevers geen of minder gebruik willen maken van zzp’ers. Zo verliezen de zzp’ers hun gewaardeerde zelfstandigheid.
Detachering via de Roo biedt zowel de opdrachtgever als de zzp’er voordelen. Detachering houdt in dat zzp’ers via een detacheringsbureau werken voor een opdrachtgever. Het bureau is juridisch de werkgever en verzorgt alle administratieve en contractuele afhandelingen.
Voordeel voor de Opdrachtgever; Geen risico op schijnzelfstandigheid, want de zzp’er werkt via het bureau. Hierdoor voldoet de opdrachtgever aan de eisen van de Wet DBA.
Voordeel voor de Zzp’er: houdt de mogelijkheid om bij verschillende opdrachtgevers te werken en de administratieve last plus de juridische verantwoordelijkheid wordt door het bureau op zich genomen.
De Roo ontzorgt de opdrachtgevers én zzp’ers door een goede controle op zelfstandigheid of door een tijdelijk dienstverband met de zzp’er op zich te nemen voor de opdrachtgever.
We werken met de door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst en zorgen voor een duidelijke omschrijving van de opdracht, de op te leveren resultaten en andere relevante informatie. Vanaf de start van de opdracht (en tussentijds) tot en met de afronding van de opdracht vervullen wij daadwerkelijk de rol van intermediair, ook als het gaat om de naleving van de criteria van zelfstandigheid.
Onze lopende opdrachten zullen we samen met de opdrachtgever en zzp’er toetsen op de juiste criteria en toewerken naar resultaatafspraken. Indien noodzakelijk stellen we de opdrachtomschrijving bij en zorgen voor een aanvullingen op het lopende contract.
Vanaf januari 2025 zijn we ook klaar om de zzp’ers een tijdelijk contract bij de Roo aan te bieden zodat we zekerheid kunnen bieden indien een opdracht wellicht niet aan de criteria van de wet DBA voldoet.
De VO-raad organiseert op 2 december een bijeenkomst voor haar leden en wij verwachten dat andere onderwijsraden de werkgevers in het onderwijs binnenkort ook zullen adviseren over de wet DBA.
We willen al onze associés dan ook nader infomeren over de mogelijkheden vanaf 1 januari 2025 tijdens een online bijeenkomst op 4 december van 19.00 tot 20.00 uur. Een uitnodig volgt snel.