Jij, de ander en het bereiken van doelen
Elise Imhof
  1 min

Motivatie
Herken je dat? Bij leerlingbesprekingen wordt vaak gesproken over motivatie van leerlingen. Meestal in negatieve zin. ‘Daniël is helemaal niet gemotiveerd en hoort niet thuis op het VWO’. Hoe weet die docent dat? En ik neem aan dat hij bedoelt dat Daniël niet intrinsiek gemotiveerd is? Hoe kan hij dat weten?

Timing
Herken je dat? In een vergadering van de schoolleiding lijkt het soms een wedstrijd wie het beste kan timen. Nadat iemand is uitgesproken meteen een reactie geven. Bam. Dat wat de vorige spreker heeft ingebracht gaat daarmee verloren. Heeft de sterke timer de inbreng van de ander wel gehoord of begrepen?

Luisteren
Gezien de bovenstaande twee voorbeelden zou het voor de hand liggen om een uiteenzetting te geven over de kracht van echt luisteren en daarmee dit artikel af te sluiten. Dat is echter te makkelijk want dat weten we allemaal al. De praktijk wijst echter uit dat dit vaak toch niet lukt. Waarom niet?

Luisteren naar jezelf
Innerlijke rust, het klinkt wellicht meditatief. Weten wij eigenlijk wel wat we echt willen op bepaalde momenten? We laten onszelf meeslepen in een beoordelende of veroordelende leerlingbespreking, we verliezen onszelf in een vergadering waarbij de emoties hoog oplopen en de belangen groot zijn. Waarom?

Start vanuit je hart
Omdat we ons te weinig afvragen: wat wil ik nu echt? Voor mezelf, voor de ander, voor de organisatie? Stel je voor dat het ons zou lukken om het maken van punt los te laten en iedere keer te starten vanuit ons hart door de vraag te stellen ‘wat wil ik nu echt?’. Als we daarin zouden slagen creëren we tijd en ruimte om de ander en zijn inbreng veel scherper in beeld te krijgen.

Opbrengsten
Als dat zou lukken zullen we een gezamenlijk doel kunnen creëren. De kwaliteit van het besluit wordt groter, het teamgevoel zal groeien. Wellicht komen we er zelfs achter dat Daniël wel degelijk gemotiveerd is en dat die collega heel waardevolle inzichten heeft. En dat alleen maar door onze innerlijke rust te zoeken en ons af te vragen: Wat wil ik nu echt?

Goede reis gewenst! Als je start vanuit je hart, wordt je route beter begaanbaar, je reisgenoten sterker en het einddoel beter bereikbaar!

Teus de Vries, partner De Roo